Gadane.pl - tysiące wygadanych ludzi!

Ogólnotematyczne forum dyskusyjne, na którym rozmawiamy o wszystkim.
Gadety, prezenty

problem z kompem..

Rozmowy na temat sprzętu komputerowego oraz technologii wokół internetu.

problem z kompem..

Postprzez paulus19922 » 2009-09-18, 23:37

no więc od pewnego czasu zacina mi sie "komputer" tzn. nie wiem czy to komputer czy możliwe że system, po jak się zatnie nic nie da sie zrobić na pulpicie, ale stacja dysków działa tzn można ją wysunąć, wsunąć. i Co dziwne jeszcze czasem wydaje taki dziwny dźwięk jak sygnał karetki i to głośno. Czy ktoś może mi poradzić co jest ? i co mam zrobić? myślałam o formacie..
Ty wypełniasz moje sny, zapominam co to łzy...
Avatar użytkownika
paulus19922
-#Użytkownik 100%
-#Użytkownik 100%
 
Posty: 1641
Dołączył(a): 2009-04-24, 21:04
Wiek: 17
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez Marta_91 » 2009-09-18, 23:42

po pierwsze nie zaczynamy zdania od "no więc" ;)
a po drugie: co jest wtedy na pulpicie? ekran robi sie niebieski, czy pozostaje bez zmian, tylko "nieruchomy"?
po trzecie: ten dźwięk mnie rozwalił :pada: aż mi się nie chce wierzyć że komputer może wydawać taki pulsujacy dźwięk.
sam system chyba by takich rewelacji nie sprawił... moze po prostu jest źle wgrany? kiedy tak się zaczęło dziać, tak nagle czy po jakimś wydarzeniu, np, zainstalowałas coś nowego?
Obrazek
Avatar użytkownika
Marta_91
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7424
Dołączył(a): 2007-10-28, 19:56
Lokalizacja: łódzkie/Wrocław
Wiek: 21
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez paullina9492 » 2009-09-18, 23:47

napisałam na gg =)
w miarę możliwości postaram pomóc :D
Obrazek
Avatar użytkownika
paullina9492
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1842
Dołączył(a): 2009-04-10, 22:46
Lokalizacja: Trn
Wiek: 0
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez paulus19922 » 2009-09-19, 10:02

po pierwsze Marta musisz się czepiać ? :razz: ;)
po drugie zacina czyli unieruchamiana na tym co było, nie napisałam, że ekran się zmienia
po trzecie nie mam powodów, żeby kogoś kłamać co do tego dźwięku :razz: nawet mam nagrany ;)

a po czwarte gadałam z Pauliną(oczywiście nie skończyłam, bo się zaciął) i muszę spróbować go jeszcze raz przeczyścić.
Ty wypełniasz moje sny, zapominam co to łzy...
Avatar użytkownika
paulus19922
-#Użytkownik 100%
-#Użytkownik 100%
 
Posty: 1641
Dołączył(a): 2009-04-24, 21:04
Wiek: 17
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez Marta_91 » 2009-09-19, 10:34

tak btw, jak zakładacie temat, to piszczie jakieś wskazówki w nim, bo może ktoś inny skorzysta, inaczej skończy się na dwóch postach i temat do wyrzucenia.

a pytałam bo kiedyś miałam podobny problem i gdyby sie powtórzył wiem jak go rozwiązać.
Obrazek
Avatar użytkownika
Marta_91
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7424
Dołączył(a): 2007-10-28, 19:56
Lokalizacja: łódzkie/Wrocław
Wiek: 21
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez tom9 » 2009-09-19, 12:31

mozesz sprobowac przeskanwowac antywirusem, zdefragmentowac dysk, w miarę możliwości sformatować
Avatar użytkownika
tom9
-#Użytkownik 30%
-#Użytkownik 30%
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2009-09-16, 14:43
Wiek: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: problem z kompem..

Postprzez paullina9492 » 2009-09-19, 15:46

Jak juz pisalam sadze ze to problem z komputerem, system takich dzwiekow nie wydaje rotfl
1. Jest zakurzony od środka--- wyczyść dokładnie wiatraczek
2. Problemem może być dysk albo zasilacz.
3. Cos moze z podzespołów.
Obrazek
Avatar użytkownika
paullina9492
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1842
Dołączył(a): 2009-04-10, 22:46
Lokalizacja: Trn
Wiek: 0
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez brawurka » 2009-09-19, 17:11

Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną, ale jeśli to wina systemu to pomoże sprawdzenie dysku poleceniem chkdsk /r... Jeśli to nie pomoże to dopiero wtedy pomyśl o formacie.

Wiec tak:

1. włóż płytę instalacyjną do CD-ROMU i uruchom ponownie komputer.
2. Gdy na ekranie pojawi sie komunikat "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku cd" wcisnij obojętnie jaki przycisk na klawiaturze.

rozruch.jpg
rozruch.jpg (8.39 KiB) Przeglądane 1382 razy


3. Zacznie ladować się instalator systemu windows:

ladowanie instalatora.jpg


4. Po załadowaniu instalatora wyswietli się okno:

instalator systemu.jpg


Wcisnij "R" - uruchomi się wiersz poleceń.

5.Po załadowaniu sie wiersza poleceń:

wiersz polecen.jpg


wcisnij 1 zatwierdzając enterem.

6. Jesli wyswietli się komunikat "wpisz haslo administratora" to wpisz swoje haslo do konta a jesli go nie masz poprostu nacisnij enter. Po poprawnym zalogowaniu ujrzysz komunikat:

wiersz polecen_zalogowany.jpg


7. Teraz musisz wpisać polecenie o którym pisałam wczesniej - HKDSK /r

chkdsk - r.jpg


W zależności od mocy procesora oraz wielkosci dysku operacja może trwać od 20 minut do kilku godzin ;/ Teraz wystarczy czekać :)

8. Po zakonczonym naprawianiu wyswietli sie:

koniec.jpg


Wpisz wtedy "EXIT" i nacisnij ENTER - komputer uruchomi sie ponownie i juz powinno byc ok. Ale jeśli problemy nie ustana to bedzie trzeba gdzie indziej szukac problemu.

Ps. Co do tego dzwieku to nie oznacza on bledu sprzetowego! Dzwieki takie też u mnie się wydzielaja z komputera (nie z glosnikow tylko z obudowy komputera) gdy na przyklad mam za duzo uruchomionych programow i komputer nie nadaża z obliczeniami - wtedy zapiszczy i wystarczy odczekac chwile i komputer sie jakby odmula i zaczyna normalnie pracowac.
Obrazek
Avatar użytkownika
brawurka
-#Użytkownik 100%
-#Użytkownik 100%
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 2008-06-12, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Wiek: 24
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez paullina9492 » 2009-09-19, 17:20

a gdzie cytuj ? Sama robiłaś każdy screen ?
Fajnie, ale sądzę że nawala sprzęt a nie system .....
Obrazek
Avatar użytkownika
paullina9492
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1842
Dołączył(a): 2009-04-10, 22:46
Lokalizacja: Trn
Wiek: 0
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez zubr » 2009-09-19, 18:18

Piszesz ze komp wydaje z siebie dzwiek. Co swiadczyc moze raczej o problemie zwiazanym ze sprzetem w kompie a nie systemem. Bios wykonuje tzw faze POST (Power-On Self Test), podczas ktorej testuje pamiec RAM, kartę graficzna procesor itp. Niezaleznie od typu BIOS-u po inicjalizacji karty graficznej twoj komputer generuje jeden sygnal dzwiekowy i jest to objaw prawidlowy, a wszystkie inne dzwieki swiadcza, ze podczas wykonywania POST zaistnial blad zwiazany ze sprzetem. Mozesz miec np niedopasowana karte grafiki w slocie, lub RAM lub trwale uszkodzenie procka plyty glownej czy RAMu albo zapis czy odczyt z pamieci karty grafiki jest niemozliwy. Z twojego opisu dzwieku jaki wydaje komp nie dam rady stwiedzic jaki to problem :D. Mozesz sprobowac pozamieniac miejscami ram, albo sprawdzic na innym kompie to samo z grafika czy prockiem. Zeby nie gdybac, sama mozesz zabawic sie w wykrycie problemy :P Nazwe biosu bedziesz widziala podczas uruchamiania sie kompa jakby byl problem to tu masz programik ktory to zalatwi :D http://www.dobreprogramy.pl/CPUZ,Progra ... 13047.html

a nizej maly opis ktory mi pomaga rozwiazywac problem jak komp do mnie generuje dzwieki :D



(znalezione w necie)

BIOS Award

Liczba dźwięków - Typ błędu

1 długi - błąd pamięci
1 długi i 2 krótkie - Błąd parzystości pamięci RAM
1 długi i 3 krótkie - Błąd karty graficznej
ciągły ton - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej

BIOS AMI

Liczba dźwięków - Typ błędu

1 - Problem z odświeżaniem RAM
2 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB
3 - Błąd w obszarze pierwszych 64 KB RAM-u
4 - Błąd zegara systemowego
5 - Problem z procesorem
6 - Błąd kontrolera klawiatury
7 - Błąd trybu wirtualnego procesora
8 - Błąd zapisu lub odczytu z pamięci karty graficznej
9 - Błąd sumy kontrolnej BIOS-u
10 - Błąd zapisu lub odczytu pamięci CMOS
11 - Błąd pamięci cache
ciągły ton -! Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej


BIOS Phoenix

Liczba dźwięków - Typ błędu

1-1-3 - nie jest możliwy odczyt parametrów konfiguracyjnych z pamięci CMOS .Konieczna jest wymiana płyty głównej .
1-1-4 - Układ zawierający BIOS musi być wymieniony
1-2-1 - Błąd zegara systemowego
1-2-2 - Uszkodzona płyta główna
1-2-3 - Uszkodzona płyta główna
1-3-1 - Uszkodzona płyta główna
1-3-3 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB
1-3-4 - Uszkodzona płyta główna
1-4-1 - Uszkodzona płyta główna
1-4-2 - Błąd pamięci RAM
2-x-x - Każda kombinacja sygnałów, rozpoczynająca się od dwóch dźwięków oznacza uszkodzenie pamięci RAM
3-1-x - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobnie konieczna jest wymiana płyty głównej
3-2-4 - Błąd kontrolera klawiatury
3-3-4 - Brak karty graficznej
3-4-x - Błąd karty graficznej
4-2-1 - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobnie konieczna jest wymiana płyty głównej
4-2-2 - Błąd zgłoszony przez płytę główną - należy sprawdzić czy klawiatura jest sprawna
4-2-3 - Jak wyżej
4-2-4 - Prawdopodobnie jedna z kart rozszerzeń jest uszkodzona. Jeśli wszystkie są sprawne to płyta główna nadaje się do wymiany.
4-3-1 - Błąd płyty głównej
4-0-2 - Jak wyżej
4-3-3 - Jak wyżej
4-3-4 - Błąd zegara czasu rzeczywistego Powinna pomóc wymiana baterii na płycie głównej
Kody BIOS-ów Phoenix są najbardziej szczegółowe ze wszystkich, ale płyty wyposażone w taki BIOS są rzadko spotykane (głównie w Laptopach). Za każdym razem emitowane są trzy grupy krótkich dźwięków, oddzielone od siebie krótką pauzą. Zatem zapis 1-3-3 oznacza, że został wygenerowany jeden dźwięk, potem była pauza, następnie trzy dźwięki, kolejna pauza i znów trzy dźwięki.
[cenzura]
Avatar użytkownika
zubr
-#Użytkownik 50%
-#Użytkownik 50%
 
Posty: 201
Dołączył(a): 2009-04-05, 17:58
Lokalizacja: Własna
Wiek: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: problem z kompem..

Postprzez paullina9492 » 2009-09-19, 18:30

zubr napisał(a):Mozesz miec np niedopasowana karte grafiki w slocie, lub RAM lub trwale uszkodzenie procka plyty glownej czy RAMu albo zapis czy odczyt z pamieci karty grafiki jest niemozliwy.


niedopasowanie to raczej nie ... miala tak cały czas i bylo ok.
Może zasilacz ?

Jedno jest pewne- Sam go nie naprawisz !
Obrazek
Avatar użytkownika
paullina9492
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1842
Dołączył(a): 2009-04-10, 22:46
Lokalizacja: Trn
Wiek: 0
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez brawurka » 2009-09-19, 18:43

paullina9492 napisał(a):a gdzie cytuj ? Sama robiłaś każdy screen ?
Fajnie, ale sądzę że nawala sprzęt a nie system .....



mój chłopak się zna na komputerach więc wpuściłam go na forum żeby pomógł koleżance... nie rozumiem o co Tobie chodzi paulina :/ słowo "cytuj" jest zazwyczaj w dolnym prawym rogu każdej wypowiedzi... poza tym screen nie trudno zrobić wiec nie wiem po co pytasz. obsluga klawisza prtsc się kłania
Obrazek
Avatar użytkownika
brawurka
-#Użytkownik 100%
-#Użytkownik 100%
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 2008-06-12, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Wiek: 24
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez zubr » 2009-09-19, 19:04

niedopasowanie tzn jesli nie jest przykrecona moze nie miec stalego polaczenia stykow w slocie. mozna sprawdzic polaczenie lub przetestowac RAM grafike czy procek na innym kompie. jesli cos np z RAMem jest nie tak to po wyjeciu kosci i wlaczeniu kompa dzwiek powinien byc taki sam jak przy wlozonych, heh ale rownie dobrze moze byc padniety kontroler pamieci a nie sama kosc lol przyczyn mozna tak mnozyc pawie w nieskonczonosc. jak to jest nowa plyta glowna to powinny tez byc diody na niej sygnalizujace dany problem (opis w instrukcji ) niom ale jesli slychac jakis "bip" to jakie to "bip" jest il;e trwa i po temacie :D

hmm zasilacz moglby byc przyczyna zawieszenia sie systemu np. z uwagi na wiekszy pobor pradu przez jakies nowo wsadzone urzadzenie do kompa np karty grafiki czy dysku twardego ale nie towarzyszyl by temu raczej dzwiek.


a najlepiej to zadzwon po ED'a z furtv on rozwiaze problem napewno :D :P
[cenzura]
Avatar użytkownika
zubr
-#Użytkownik 50%
-#Użytkownik 50%
 
Posty: 201
Dołączył(a): 2009-04-05, 17:58
Lokalizacja: Własna
Wiek: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: problem z kompem..

Postprzez brawurka » 2009-09-19, 20:27

paullina9492 co do screena to był robiony na programie "VirtualBox" firmy sun.
Co do tych dzwieków to autorka tematu mogla by bardziej opisac problem tzn. kiedy te dzwieki komputer wydaje - podczas startu kompa czy podczas pracy na kompie jak win jest wczytany. Poza tym dobrze jakby napisala jaki ma system.

a najlepiej to zadzwon po ED'a z furtv on rozwiaze problem napewno

Jak już to bym Marvina wezwala :P napewno by dał koles rade :)
Obrazek
Avatar użytkownika
brawurka
-#Użytkownik 100%
-#Użytkownik 100%
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 2008-06-12, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Wiek: 24
Płeć: Kobieta

Re: problem z kompem..

Postprzez paulus19922 » 2009-09-20, 11:56

brawurka napisał(a):Co do tych dzwieków to autorka tematu mogla by bardziej opisac problem tzn. kiedy te dzwieki komputer wydaje - podczas startu kompa czy podczas pracy na kompie jak win jest wczytany. Poza tym dobrze jakby napisala jaki ma system.


ten dźwięk, ani nie jest przy włączaniu ani przy wyłączaniu, pojawia się rożnie najczęściej przy jakieś gierce.

a co do systemu do XP a do czego to konieczne? :razz:
Ty wypełniasz moje sny, zapominam co to łzy...
Avatar użytkownika
paulus19922
-#Użytkownik 100%
-#Użytkownik 100%
 
Posty: 1641
Dołączył(a): 2009-04-24, 21:04
Wiek: 17
Płeć: Kobieta

Następna strona

Powrót do Sprzęt i Internet



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


• Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO
cron